Snöskolöpning.

oktober 23, 2019 - 10:44 f m

Vi storsatsar på snöskolöpning inför världsspelen

Special Olympics Sverige storsatsar på snöskolöpning inför Special Olympics World Winter Games 2021.
– Snöskor är framtidens vinteridrott. Vi tror den passar målgruppen bra och kan växa i Sverige, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.

Snöskor är en av de populäraste vinteridrotterna inom Special Olympics och växer så det knakar. Idrotten är enkel att lära sig och kräver lite utrustning.
– Alla kan vara med och den enda utrustningen som behövs är snöskor och ett par rejäla skor eller kängor, säger Linnéa Björndahl.

Precis som namnet förkunnar används snöskor för att ta sig fram på snö men det går även att springa på grus, gräs, sand eller andra lämpliga underlag. Inom Special Olympics varierar distanserna från 25 meter och upp till flera kilometer.
– Det är ett bra komplement till annan träning, enkelt och bra för konditionen. Det spelar ingen roll om man är i Ystad eller Haparanda. Har man inte snö finns grus eller sand och då kan man springa med snöskor, säger Linnéa Björndahl.

Inför Invitational Games 2020 och World Winter Games 2021 storsatsar Special Olympics Sverige på snöskolöpning.
Den 16 november arrangeras en snöskodag vid Liljans herrgård i Falun där deltagarna får möjlighet att prova att springa med snöskor. Därtill kommer fler snöskodagar att arrangeras på andra platser i landet – allt för att så många som möjligt ska få chansen att testa.
– Vi kommer dessutom att köpa in ett antal snöskor centralt och det kommer att finnas att låna på plats under Special Olympics Sweden Invitational Games 2020, säger Linnéa Björndahl.

Flera aktiva – som tidigare aldrig har sprungit med snöskor – har redan anmält sig till tävlingarna. Bland annat Ricky Landgraff, Jesper Eriksson Nylund och Jimmy Andersson som alla deltog i Special Olympics World Games i Abu Dhabi tidigare i år.
– Jag tycker att det ska bli intressant att springa snöskor. Jag har aldrig gjort det tidigare men det ser ungefär ut som att löpa fast med lite mer teknik, säger Ricky Landgraff.

Länk: Ricky Landgraff: ”Att representera Sverige på ett vinterspel är en dröm”

Special Olympics Sweden Invitational Games är uttagstävling för laget som får representera Sverige på Special Olympics World Winter Games – världens största humanitära idrottsevenemang 2021.
– Bli en del av Special Olympics-gemenskapen och Sverigelaget när World Winter Games arrangeras på hemmaplan, säger Linnéa Björndahl.

Länk: Anmäl dig till Special Olympics Sweden Invitational Games

TV: Så fungerar snöskolöpning

Nyhetsarkiv