Dressyrryttaren Hanna Lagerquist sitter på en häst under Special Olympics Games i Malmö.

oktober 18, 2022 - 5:07 e m

”Världsspelen är något särskilt”

Hon räknade inte med att få chansen igen. Men dressyrryttaren Hanna Lagerquist kan se fram emot ytterligare ett världsspel med Sverigelaget.
– Först tänkte jag: Vem vill ha med en gammal räv som gjort detta tidigare? När jag fick beskedet blev jag givetvis jätteglad, säger hon.

Hanna Lagerquist är 39 år och bor i Enköping. När telefonen ringer är hon på väg till Pepparrotsbadet för att simträna.
– Innan jag visste att jag skulle bli uttagen köpte jag ett halvårskort på badet. Jag simmar mest för att rensa huvudet, ridningen är den idrott jag fokuserar på och tävlar i.

Hanna är en av de uttagna idrottarna som ska representera Sverigelaget på Special Olympics World Games i Berlin sommaren 2023. Beskedet kom som en rejäl överraskning för henne. Redan på den nationella uttagningstävlingen – Special Olympics Games i Malmö – hade Hanna lagt förhoppningarna åt sidan.
– Jag trodde inte att jag skulle få åka eftersom jag har varit med på världsspelen tidigare (i Aten 2011 och Los Angeles 2015). När jag satt på invigningen i Malmö gluttade jag på medaljceremonierna från USA och tänkte att det där kan jag glömma, även om jag såklart hoppades. Sen la jag bort filmen och fokuserade på tävlingen. I efterhand känns det fantastiskt att det blev som det blev.

Två världsspel har hon hunnit med tidigare. Dem bär hon för alltid med sig. Hennes bästa minne är från tävlingarna i USA och hänger ihop med hennes värsta från Aten.
– Mitt värsta minne var när min häst hoppade ut från banan i Aten. Mitt bästa var när jag kunde använda det minnet för att tända till i USA. Där vann jag två guldmedaljer.
– Annars har gångerna varit så olika och det finns mycket att ta med sig. Jag tycker att det ska bli spännande att åka till Berlin och prova att rida där också.

Vad ser du mest fram emot med tävlingarna i Berlin?
– Världsspelen är något särskilt. Det ska bli roligt att prova de tyska hästarna och det är nog det jag ser mest fram emot. Tävlingarna brukar vara så bra arrangerade med spännande grejer att titta på och många roliga människor, det ska också bli jättekul.

Special Olympics World Games är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning och pågår mellan den 17 och 25 juni i Berlin nästa år. Hanna har redan börjat träna inför tävlingarna. Förutom att hon simtränar ett par gånger i veckan styrketränar hon och rider. Allt för att vara så förberedd som möjligt när det väl är dags.

Tillsammans med grundliga förberedelser och rutinen från tidigare världsspel hoppas hon nå nya framgångar.
– Målsättningen är att ha kul och kanske ta medalj, säger hon.

Fakta

Hanna Lagerquist
Ålder: 39 år
Bor: Enköping
Idrott: Ridning
Klubb: Enköpings ridklubb
Yrke: Gör praktik på OKQ8
Intressen: Träning, hästar och matlagning

Nyhetsarkiv