oktober 23, 2019 - 10:45 f m

Funkisfonden i Nyhetsmorgon: ”Idrott ska vara en rättighet för alla”

”Idrott är en rättighet för alla.” Det var budskapet när Funkisfonden och Special Olympics Sverige gästade Nyhetsmorgon. ”I det dagliga vill vi se att fler idrottar och upptäcker glädjen”, säger Johan Glennmo, initiativtagare till Funkisfonden.

Tidigt på onsdagsmorgonen var fotbollsspelaren Dimitrios Rabotas, Johan Glennmo från Danir och Linnéa Björndahl från Special Olympics Sverige med i Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om Funkisfondens viktiga arbete och idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

I Sverige är bara 1 av 5 elever i gymnasiesärskolan aktiva i en idrottsföreningen, att jämföra med andra gymnasieelever där det är ungefär dubbelt så vanligt.

– Inom idrotten har vi en vision som säger att vi 2025 ska ha idrott för alla hela livet i en inkluderande idrottsrörelse. Så är det inte i dag. Vi gör ett jobb just nu för att ändra på det och initiativ som Funkisfonden som hjälper oss att lyfta de här frågorna är jätteviktiga, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.

Se hela inslaget i spelare nedan.

Funkisfonden lanserades på nyårsafton och har sedan dess jobbat aktivt för att sprida vikten av idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kopplat till initiativet är också en insamling för Special Olympics Sverige.

– Funkisfonden är ett initiativ inom ramen för det som vi kallar för Expect a better tomorrow-dagen, vilket är vårt löfte inom Sigma. Vi vill hela tiden jobba för att saker ska bli bättre, både för våra anställda, kunder och samhället runt omkring oss, säger Johan Glennmo som är initiativtagare till Funkisfonden och vd för Danir (som Sigma Group är en del av).
– Jag har själv en son som har en medfödd hjärnskada så det ligger mig varmt om hjärtat. Jag har sett hans utveckling tack vare fysisk aktivitet. Han har gått från att knappt kunna röra på sig till att i dag hjälpligt gå. Det är tack vare att vi kört fysisk träning varje dag, fortsätter han.

Funkisfonden gör skillnad och har stor betydelse för Special Olympics Sverige.
– Funkisfonden betyder extremt mycket för oss. Idrott ska vara en rättighet för alla men en aspekt vi har sett är att kännedomen är låg – och vi behöver all hjälp vi kan få. 2021 ska vi arrangera Special Olympics World Winter Games som är världens största breddidrottstävling för målgruppen. Då kan man tro att vi gör det för att det är en häftig idrottstävling – och det är det – men vi gör det för att lyfta de här frågorna. Vi har inga riktade medel, vi är beroende av att vi får projektpengar eller egenfinansiering, precis som Funkisfonden har hjälpt oss med.

Johan Glennmos förhoppning är att Funkisfonden leder till att fler personer med intellektuell funktionsnedsättning får upp ögonen för idrott.
– I det dagliga vill vi se att fler idrottar och upptäcker glädjen. Det är bara att titta på utveckligen som Dimitrios har haft tack vare idrotten, som att han har fått bättre självförtroende i sociala sammanhang vilket är svårt att få på andra ställen. Kan vi bara hjälpa fler att inspireras till att börja idrotta är det tillräckligt för mig. Sedan har vi en insamling kopplat till det här också där vi förhoppningsvis kan hjälpa till att skapa fler förebilder som kan åka till Special Olympics World Games, säger Johan Glennmo.

Special Olympics World Winter Games 2021 arrangeras i Åre och Östersund i februari 2021.
– Jag ser fram emot spelen, säger Dimitrios Rabotas.

 

Stötta Special Olympics Sverige genom Funkisfonden. Swisha valfritt belopp till 1234 20 96 15.

Läs mer om initiativet på Funkisfondens hemsida.

 

Här hittar du bilder från Funkisfondes besök i Nyhetsmorgon.

Funkisfonden i Nyhetsmorgon

Nyhetsarkiv