Närbild på en fotboll som en person sparkar på.

oktober 8, 2019 - 2:24 e m

Tjejcamp för att få igång damfotbollen

I höst anordnar Grunden Bois en fotbollshelg för tjejer med intellektuell funktionsnedsättning.
– Andemeningen är att få igång damfotbollen i landet, säger klubbchefen Thor Guttormsen.

Förra året fick Grunden Bois ta emot stipendiet Number 10 av Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan i Globen. Stipendiet vill idrottsföreningen bland annat använda till att uppmuntra föreningar över hela landet att starta damlag i fotboll för tjejer med intellektuell funktionsnedsättning. Som ett led i arbetet arrangeras därför en tjejcamp den 30 november till den 1 december i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

– Vi arrangerar tjejcampen för att det i vårt land nästan inte finns några rena damlag. Tjejer spelar boll men integrerat med killar. Det är ett fåtal som har rena damlag, säger Thor Guttormsen, klubbchef för Grunden Bois.
– Det är ju en självklarhet att tjejer ska få träna och spela fotboll med och mot tjejer.

Campet kommer bland annat bestå av rena träningar, föreläsningar om kost och hälsa och andra aktiviteter. Tjejer från 16 år och uppåt är välkomna att delta – men det ska också finnas en klubb på hemmaplan som är beredd att sätta i gång damfotbollen.
– För att man ska få delta behöver en klubb stå bakom, annars har deltagarna ingenstans att fortsätta sitt spelande. Vi vill att klubbarna ska vara bredda, nappa och köra vidare på hemmaplan, säger Thor Guttormsen.

Efter tjejcampen är förhoppningen att de deltagande föreningarna fortsätter arbetet på hemmaplan. Som en morot planerar Grunden Bois att arrangera en damcup några månader efter campen.
– Så man har något att sikta mot direkt, något att träna inför och som hjälp i rekryteringsarbetet på hemmaplan, säger Thor Guttormsen.

Anmälan och mer information hittar du på Grunden Bois hemsida. Sista anmälningsdag är den 28 oktober.


Fakta

Stipendiet Number 10

• Stipendiet Number 10 delas ut av Svenska Fotbollsförbundet och Volvo och har Zlatan Ibrahimovic som beskyddare.
• Stipendiet syftar till att stödja de personer eller initiativ som hjälper till att forma svensk fotbolls framtid.
• Förutom Grunden Bois har Locker Room Talk fått stipendiet.

Nyhetsarkiv