mars 10, 2021 - 1:47 e m

Sverigelaget åker inte till världsspelen i Ryssland

WADA (World Anti-Doping Agency) har stängt av rysk idrott. Avstängningen gäller till den 16 december 2022.Så länge sanktionerna kvarstår kommer Parasport Sverige inte att skicka några svenska aktiva till stora tävlingar i landet. Det har Parasport Sveriges styrelse beslutat.

Special Olympics Sverige är en del av Parasport Sverige och omfattas därför av beslutet. Det innebär att Sverigelaget inte åker till Special Olympics World Winter Games i Kazan i början av nästa år.
– Det är såklart beklagligt att våra svenska aktiva inte kan delta i världsspelen, men som ett specialidrottsförbund och företrädare för svensk idrott är det ett nödvändigt beslut, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige.

Ricky Landgraff och Jesper Eriksson Nylund är ambassadörer för Special Olympics Sverige. De tävlade i snöskolöpning på Special Olympics Sweden Invitational Games 2020.
– Man tävlar med en liten tanke om att kunna få representera Sverigelaget på nästa världsspel. Därför är det blandade känslor kring beslutet. Det är ett tråkigt beslut samtidigt som det är förståeligt, säger Ricky.
– Det känns ändå okej, säger Jesper och betonar att det finns mycket att se fram emot.
– Jag laddar inför Special Olympics Games i Malmö 2022. Då ska jag åka dit och tävla med mitt handbollslag.
Både Ricky och Jesper har representerat Sverigelaget vid tidigare världsspel och hoppas få göra det igen.
– Att ta sig till världsspelen i Berlin 2023 är någonting jag drömmer om, säger Ricky.

Kim Nilsson, styrelseambassadör för Special Olympics Sverige och aktivas representant i IF-rådet, håller med Ricky och Jesper.
– Beslutet är tråkigt men bra. Det är viktigt att komma ihåg att det finns mycket att se fram emot. Jag ser dels fram emot att komma i gång med träningen igen, dels mot Special Olympics Games i Malmö sommaren 2022. Då kan man vara vältränad, göra bra ifrån sig och få åka till nästa världsspel.

Nyhetsarkiv