december 20, 2017 - 4:31 e m

Sverige ansöker om Special Olympics World Winter Games 2021

Special Olympics Sweden kommer allt närmre världens största idrottstävling år 2021 – Special Olympics World Winter Games. I samband med att ansökan presenteras även den största folkhälsosatsningen för personer med utvecklingsstörning någonsin.

År 2021 kan Sverige stå värd för Special Olympics World Winter Games som är världens största breddidrottstävling för personer med utvecklingsstörning. Ansökan för den enorma idrottstävlingen är nu inskickad till Special Olympics International.

– Det är en unik plattform som ger oss möjligheten att jobba med en bred folkhälsosatsning för personer med utvecklingsstörning i hela samhället och fånga världens uppmärksamhet. Det är arbetet innan och efter tävlingen som kommer att vara det viktiga, inte bara själva eventet. Vi vill visa att Sverige kan vara ett ledande land när det gäller att få personer med utvecklingsstörning i fysisk aktivitet i en inkluderad idrottsrörelse, säger Linnéa Björndahl, ansvarig över Special Olympics Sweden.

I samband med att ansökan skickats in presenterar även Special Olympics Sweden en enorm folkhälsosatsning för personer med utvecklingsstörning. Visionen är enligt följande:
”Vår vision för Special Olympics World Winter Games 2021 är att få fler personer med utvecklingsstörning i fysisk aktivitet i en inkluderad idrottsrörelse. Vi ska förändra attityder och förbättra folkhälsan för personer med utvecklingsstörning i ett samhälle som är präglat av social hållbarhet. I Sverige och i Världen.”

– När vi tittar på folkhälsan inom målgruppen ser vi att det finns stora brister. Vi känner att det är dags att göra något och vill därför göra en storsatsning på folkhälsa och där är Special Olympics en viktig plattform för att skapa ett nationellt intresse för den här målgruppen och världens roligaste idrottsorganisation, säger Björndahl.

Minst 3000 aktiva från minst 105 länder kommer delta under tävlingen som planeras att arrangeras i Åre och Östersund. Städer som under 2019 kommer att arrangera världsmästerskap i både alpint och skidskytte.

– Vi har haft en fantastik dialog med Åre och Östersund som är väldigt positiva till att arrangera tävlingen. I och med tidigare mästerskap finns alla arenor på plats och det finns inte många andra länder i världen som kan erbjuda så pass fina arenor som här. Det gör även att vi med relativt små medel kan få extremt stora effekter och minska en folkhälsoklyfta.

Urklipp från ansökan till Special Olympics International:

» Detta är starten på en storsatsning för att förbättra folkhälsa hos personer med utvecklingsstörning. Evenemanget är en plattform, som syftar till att öka anslaget via ekonomiska medel till utbildningsinsatser för inkludering och attitydförändringar.
» Vi vill skapa en modell där hälsan är i fokus och som många länder i norra Europa kommer kunna nyttja i samband med sina Healthy Athletes Program.
» Unikt evenemang som tidigare aldrig genomförts i Norden, tävlingen kommer lyfta Special Olympics Sweden på samtliga nivåer och skapa nya arbetssätt, strukturer och koncept.
» Förbättra de hälsomässiga förutsättningarna hos personer med utvecklingsstörning.
» Utveckling av Unified för att skapa en mer inkluderad idrottsrörelse

Möjlighet för värdregionen att attrahera en ny turistgrupp och uppfylla sitt mål: att vara ett centrum för internationell parasport 2023.
Beskedet om Sverige får arrangera tävlingen eller inte kommer att tas under våren men Linnéa är hoppfull inför beslutet.

– Som jag ser det finns det väldigt goda möjligheter till att vi kommer att arrangera Special Olympics World Winter Games 2021. För oss som brinner för det här är det en dröm att få visa alla aktiva hur bra Special Olympics är som organisation men också tända den där gnistan hos alla som inte är aktiva. Har du en gång varit med så kommer du inte kunna sluta – så härligt är det.

I början av 1990-talet gjordes en satsning på att bygga upp Special Olympics verksamhet i Sverige. Under 2004 tog satsningen fart då Special Olympics Sweden i samverkan med Svenska Parasportförbundet (tidigare Handikappidrottsförbundet) påbörjade ett treårigt projekt för att testa om organisationen kunde utvecklas till att bli en del av förbundet. Sedan 2009 är Special Olympics Sweden en del av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Nyhetsarkiv