Jamie Forby viftar med målflaggan när Emil Almgren trampar förbi. ”Det är kul att röra på sig. Man blir svettig och trött och kan sova gôtt på natten”, säger Emil Almgren som gillar att spela fotboll, innebandy, basket, amerikansk fotboll och brännboll.

juni 11, 2019 - 12:58 e m

SO-Klassikern är i mål: ”Har varit fantastiskt”

Under läsåret har Emil Almgren och hans kompisar på Särfritids Bäggeby genomfört Special Olympics-Klassikern med bravur.
– Roligast har varit att simma och åka skidor. Vi har haft ett Vasalopp här ute som var fantastiskt roligt, säger Emil Almgren.

Den andra upplagan av Special Olympics-klassikern har gått i mål. Under läsåret fick de 17 lagen sammanlagt ihop närmare 24 000 kilometer, vilket motsvarar mer än ett halvt varv runt jorden.
Flest kilometer samlade Särfritids Bäggeby i Tierps kommun ihop – 6 106 kilometer (varav 5 226 kilometer löpning, 85 kilometer skidåkning, 624 kilometer cykel och 171 kilometer simning).
– Det har varit fantastiskt kul att vara med på Special Olympics-Klassikern. Jag går varje dag och är ute och cyklar varje kväll. Det är två kilometer hemifrån och hit, säger 14-årige Emil Almgren som går på Särfritids Bäggeby.

Under Special Olympics-Klassikern har han cyklat, simmat, sprungit och åkt skidor – precis som i En Svensk Klassiker. Skillnaden är att deltagarna i Special Olympics-Klassikern kan göra momenten där de bor och när det passar dem.
– Roligast har varit att simma och åka skidor. Vi har haft ett Vasalopp här ute som var fantastiskt rolig, säger Emil och pekar mot en gräsplan som ligger granne med Bäggeby särfritids.
– Då körde vi ett antal varv runt här. Vi hade mål och start och blåbärssoppa och så fick de diplom direkt efter loppet, säger Elisabeth Wallin, samordnare och fritidspedagog på Bäggeby Särfritids.

Lopp har även arrangerats i simning, löpning och cykling. Senast var det Bäggebyrundan, fritidshemmets egna motsvarighet till Vätternrundan. Efter varje lopp har deltagarna fått varsitt diplom.
– De har tyckt att det har varit kul. Allra helst om de fått diplom och lite extra uppmärksamhet, säger Elisabeth Wallin.

Bäggeby Särfritids har varit med i Special Olympics-Klassikern sedan starten – och har bestämt sig för att även vara med i nästa upplaga. Redan nu går det att anmäla sig.
– Vi gillar att vara ute och rör på oss mycket. Vi tycker att det här är kul så vi tänker vara med igen, säger Elisabeth Wallin.

 


Fakta
Special Olympics-Klassikern
• Special Olympics-Klassikern startade 2017 och vänder sig till särskolor, gruppboenden och idrottsföreningar. Syftet med Special Olympics-Klassikern är att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att testa på flera idrotter, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till motionsvanor.
• I Special Olympics-Klassikern gör deltagarna idrottsmomenten – springa, cykla, simma, åka skidor – där de bor.
• Kilometerna som gruppen samlar in registreras online och gruppen kan sedan jämföra sig med andra deltagande grupper.
• Special Olympics-Klassikern är ett samarbete mellan En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden och är helt kostnadsfri.

Läs mer på specialolympicsklassikern.se

Nyhetsarkiv