Special Olympics Games 1-4 februari 2020

Den 1 till 4 februari 2020 arrangeras Special Olympics Games (Sweden Invitational Games) i Åre och Östersund. Spelen är Sveriges största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

 

Licens | Medicinskt formulär | BoendePaket & Betalning | Volontär | FAQ

Vi återkommer med mer information om registrering, upplägg och tävlingsprogram.

Sju idrotter

Sju idrotter finns med på programmet för Special Olympics Sweden Invitational Games 2020. Svenska deltagare kan anmäla sig till fem av dessa.

Alpin skidåkning

Arena: Duved

Alpin skidåkning är en av de populäraste vinteridrotterna inom Special Olympics. Atleterna tar sig ner för snötäckta backar på fixerade skidor och utöver en kombination av uthållighet och styrka kräver sporten snabbhet och smidighet i kombination med god reaktionsförmåga.

Special Olympics följer samma regler som Internationella Skidförbundet, med undantag för vissa situationer. Exempelvis tillåter två minuters-regeln en atlet som ramlat eller hamnat ur kurs att få på sig skidorna och komma på banan igen.

Alpin utförsåkning har funnits inom Special Olympics sedan 1977.

Innebandy

Arena: Östersund Sporthall

Innebandyn utvecklades i Sverige under 1970-talet och är en mångsidig lagsport som spelas inomhus. Med hjälp av klubbor försöker utespelarna få in en boll i motståndarlagets mål. Förenklat går sporten ut på att göra fler mål än det andra laget.

Inom Special Olympics är sporten något modifierad. Planerna är mindre och matcherna spelas tre mot tre plus målvakter.

Innebandy var en demonstrationssport på Special Olympics World Winter Games i Korea 2013.

Snöskolöpning

Arena: Östersund skidstadion

Lopp med snöskor har snabbt blivit en av de populäraste vinteridrotterna inom Special Olympics. Tack vare snöskorna kan atleterna gå och springa på snö utan att sjunka ner. Tävlingarna och distanserna är utformade för att passa atleter oavsett prestationsnivå.

Snöskolöpning etablerades inom Special Olympics 1997.

Konståkning

Arena: Östersund Arena

Konståkning är en idrott där atleter tävlar individuellt, i par eller i grupp. Idrotten går ut på att genomföra piruetter, hopp, fotarbete och andra invecklade och utmanande rörelser med skridskor.

Sporten har funnits inom Special Olympics sedan 1977.

Längdskidåkning

Arena: Östersund Skidstadion

Längdskidåkning har varit en officiell sport inom Special Olympics sedan 1977. Atleterna tar sig fram över snötäckt terräng med hjälp av skidor och stavar och den som är snabbast runt banan vinner.

Short Track

Arena: Östersund Arena

I short track tävlar deltagarna mot varandra på skridskor. Först i mål vinner. Short track etablerades 1977 och förbättrar bland annat de aktivas muskelstyrka, balans och koordination.

Snowboard

Arena: Duved

I snowboardåkning tar sig atleterna ner för en snötäckt backe med fötterna fästa på en snowboard. 2011 deltog 7 945 Special Olympics-atleter i snowboardevenemang och 37 Special Olympics-program arrangerade snowboardtävlingar. Snowboard etablerades på Special Olympics 2001.