Snöskolöpning.

mars 5, 2020 - 1:56 e m

Snöskolöpning på frammarsch i Sverige

Snöskolöpning är framtidens vinteridrott och växer nu i Sverige.
– Idrotten passar målgruppen jättebra. Det såg vi inte minst på Special Olympics Sweden Invitational Games, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.

Snöskolöparen Maja Lundberg sträcker armarna i luften och jublar när hon korsar mållinjen på 25 meter. Hon är en av deltagarna i snöskolöpning på skidstadion i Östersund på Sweden Invitational Games.
– Jag fick springa två gånger, det är bra, säger Maja Lundberg och syftar till att loppet fick göras om på grund av tjuvstart.
Hur tycker du att det är att springa snöskor?
– Jätteroligt, säger hon.

Snöskolöpning är en av de populäraste vinteridrotterna inom Special Olympics och på frammarsch i Sverige.
– Inför Sweden Invitational Games gjorde satsade Special Olympics Sverige en satsning stort på idrotten och arrangerade snöskodagar på olika platser i landet. På dagarna kunde nyfikna prova på att springa med snöskor vilket också ökade intresset för spelen, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.

För att vara en ganska oetablerad idrott i Sverige rönte snöskolöpning stor framgång på spelen med ett 50-tal svenska deltagare. Dessutom fick den en hel del medial uppmärksamhet, bland annat gjorde Nyhetsmorgon på TV4 ett direktsänt nedslag där reporter Marcus Noterius utmanades i snöskolöpning.

Att idrotten har potential att växa säger Linnéa Björndahl beror mycket på att den är enkel att lära sig och kräver relativt lite utrustning.
– Alla kan springa snöskor. Det enda som behövs är snöskor och ett par rejäla kängor, sedan är det bara att köra. Snöskolöpning är dessutom ett bra komplement till annan träning och enkelt och bra för konditionen. Det spelar ingen roll om man är i Ystad eller Haparanda. Har man inte snö finns det grus eller sand och då kan man springa med snöskor, säger hon.

Linnéa Björndahl är säker på att idrotten kommer att få ett nationellt uppsving efter spelen.
– Vi ser hur sommaridrottare väljer att ställa upp i snöskolöpning för att kunna delta i vintertävlingar. Vi ser också hur antalet aktiva i föreningar hela tiden ökar. Jag är övertygad om att snöskolöpning kommer att växa rejält de kommande åren.


Fakta
Snöskolöpning
• Snöskolöpning etablerades på Special Olympics 1997.
• Mellan 2005 och 2011 växte idrotten med över 110 procent.
• Enligt de senaste siffrorna från 2011 deltog 24 582 aktiva inom Special Olympics i snöskolöpning.
• Historiker tror att snöskorna uppfanns för 4 000-6 000 år sedan.

Källa: specialolympics.org

Nyhetsarkiv