mars 5, 2020 - 2:20 e m

Snöskolöparen Carolina Lukka deltog i hälsoundersökningarna på Healthy Athletes som arrangerades i samband med Special Olympics Sweden Invitational Games 2020.

”Ser det som en kick-off för ett större hälsoinitiativ”

Healthy Athletes på Special Olympics Sweden Invitational Games 2020 blev en stor succé med en imponerande hög andel deltagare.
– Vi ser det som en kick-off för ett större hälsoinitiativ i Sverige, säger Kristin Frilund.

Över 250 personer – deltagare och personer med intellektuell funktionsnedsättning från LSS-boenden i närområdet – genomgick tillsammans över 1 000 hälsokontroller.
– Det gick över förväntan. Det var första gången aktiviteten genomfördes i Sverige och Norden. På nationella event siktar man på 50 procent deltagande och vi landade på 70, lite mer likt ett World Games, säger Kristin Frilund, ansvarig för Healthy Athletes på Special Olympics Sweden Invitational Games.
– Att se allting komma till liv var inte bara roligt, det var faktiskt lite magiskt.

Healthy Athletes bestod av sju övergripande stationer som bland annat berörde fothälsa, syn, hörsel och sunda levnadsvanor. På stationen Opening Eyes fick de som behövde nya glasögon och totalt delades 73 par ut.
– Det är inte bara en hälsoundersökning utan lika mycket en utbildningsaktivitet för att deltagarna ska kunna göra mer medvetna val framåt. De får verktyg för att ha en hälsosam och aktiv livsstil, säger Kristin Frilund.

Tanken är att programmet ska fungera som startskott för ett utökat folkhälsoarbetet för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige.
Ilse Hemmelmayr är Specialist på hälsoprogram på Special Olympics Europe Eurasia.
– Vi är väldigt glada över det Healthy Athletes-program som Special Olympics Sverige har satt ihop. Det är ett bra steg för fortsättningen av programmet, säger hon.

Healthy Athletes var möjligt tack vare så kallade specialistvolontärer, volontärer med fördjupad kunskap inom sitt område så som till exempel optiker och sjuksköterskor.
– Vi har haft superengagerade volontärer, vilket vi även fick feedback från Special Olympics International om. Det är många volontärer som sagt efteråt att de gärna ställer upp fler gånger, säger Kristin Frilund.

Johanna Oskarsson var clinical director för Fun Fitness.
– Vi kallar det för Fun Fitness för att våra deltagare har kul och alla är exalterade över att vara här och få den hjälp de behöver. Om de har problem med flexibiliteten får de stretchövningar så att de vet exakt vad de behöver för att bli bättre, säger hon.

En av deltagarna som deltog i programmet var short track-åkaren Jay Choi från USA. För honom betyder det mycket att kunna delta i hälsoundersökningarna.
– Jag är framför allt här för mitt öga så jag kommer att kolla upp det. Sen kommer jag att kolla de andra stationerna också för att få reda på hur jag ligger till hälsomässigt. Healthy Athletes-programmet har hjälpt mig mycket, säger han.

Nyhetsarkiv