september 13, 2018 - 10:00 f m

Lyckat premiärår för Special Olympics-klassikern

500 deltagare avverkade över 24 000 kilometer under första året av Special Olympics-klassikern. ”Det är helt fantastiskt vilken uppslutning det har varit”, säger Nathalie Wallin, från Special Olympics Sverige.

För ett år sedan startade Special Olympics-klassikern, ett samarbete mellan En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden. Syftet med projektet är att skapa nya möjligheter för personer med funktionsnedsättning ska testa på flera idrotter, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till motionsvanor.

Efter första året, som var ett slags pilotår, kan det konstateras att över 500 personer från särskolor, föreningar och gruppboenden har valt att vara med i Special Olympics-klassikern. Tillsammans har de totalt motionerat mer än 24 000 kilometer.

– Det har varit över förväntan. Vi har lyckats att nå mer än 500 deltagare och distansen som de har samlat ihop är makalös. Nu hoppas vi förstås att vi får ytterligare flera att vilja vara med och att Special Olympics-klassikern växer till ett etablerat och populärt koncept, säger Nathalie Wallin, från Special Olympics Sverige.

En grupp som varit med och deltagit under det första året är Bäggeby Särfritids. Med sina 3 440 kilometer är de en av de grupper som samlat in flest kilometer.

– Vi har haft ett fantastiskt år och den här satsningen på rörelse genom Special Olympics-klassikern har verkligen fått våra barn att bli motiverade till rörelse, berättar Elisabeth Wallin, samordnare och fritidspedagog på Bäggeby Särfritids.

Gruppen har under året arrangerat flera olika lopp med de fyra olika rörelsesätten i fokus. Enligt Elisabeth Wallin har Special Olympics-klassikern verkligen sporrat gruppen och de är redan anmälda att delta under 2018/2019.

– Det känns som en självklarhet. Jag tycker verkligen alla ska satsa på att vara med i detta. Barnen blir motiverade och extra glada när de kan följa hur de ligger jämfört med andra grupper, det här är en toppengrej, säger hon.

En Svensk Klassiker har som mission att få hela Sverige att röra på sig och vill skapa en klassiker för alla.

– Special Olympics-klassikern är en klassiker som besitter enormt stor potential. Det är enkelt att vara med och du behöver inte ta dig någonstans för att genomföra loppen och ändå gör man det tillsammans med andra. Vår vision är att få med alla Sveriges kommuner på tåget, säger PG Jönsson, projektledare för En Svensk Klassiker.

Nu går Special Olympics-klassikern in i år två och det finns förhoppning om att projektet kommer växa sig ännu större för att sprida rörelseglädjen hos fler.

– Special Olympics-klassikern är ett roligt och annorlunda koncept som är väldigt enkelt att integrera i en verksamhet, så gå in och anmäl er redan idag.

 

Nyhetsarkiv