september 29, 2021 - 8:18 f m

Lyckad premiär för Special Olympics Day

Andra helgen i september var det premiär för det nya konceptet Special Olympics Day.
– Det blev en dag av idrott, hälsa, fortbildning, kunskapsutbyte och framtidsengagemang, säger Karin Riddar.

Special Olympics Day är ett nytt koncept inom Special Olympics Sverige som vänder sig till personer på LSS-boenden.

Under dagen får deltagarna möjlighet att prova på nya idrotter och genomgå stationer från Healthy Athletes-programmet.

På Hofvallen i Östersund passade 120 anmälda deltagare på att testa allt från friidrott till cykel.

Stationerna inom Healthy Athletes-programmet, som är en hälsoundersökning och -utbildning med syfte att underlätta ett aktivt liv för personer med intellektuell funktionsnedsättning, var Fun Fitness och Health Promotion. Förstnämnda handlar om fysisk hälsa, sistnämnda om sunda levnadsvanor.

– Det var jättehärligt att se alla nyfikna deltagare som med stort engagemang provade på de olika stationerna, säger Karin Riddar, tillförordnad national director på Special Olympics Sverige.

Special Olympics Day består även av ett besöksprogram. I Östersund deltog politiker och tjänstemän från Östersunds kommun, Åre kommun, Region Jämtland-Härjedalen, Mittuniversitetet, det lokala RF-SISU-distriktet och parasportdistriktet.

– Special Olympics Day skapar möten mellan beslutsfattare och deltagare. Dagen var över förväntan i de diskussioner som blev i mötena och vi såg ett otroligt engagemang där vi fick svart på vitt att sådana här möten behövs. Direkteffekten från deltagarna i besöksprogrammet var: ”hur tar vi det vidare”, säger Karin Riddar.

Special Olympics Day i Östersund arrangerades av Parasport Sverige, Parasport Jämtland-Härjedalen och Östersunds kommun.

Nyhetsarkiv