Fotboll stod bland annat på schemat på Special Olympics School Day i Södertälje.

september 23, 2020 - 10:01 f m

Lyckad premiär för höstens School Days: ”Här finns det plats för alla”

Det var full fart i Södertälje på premiär av höstens första School Day.
– Det är fantastiskt roligt att se så mycket idrottsglädje och så många glada ögon bland barnen och ungdomarna som är här och testar, säger Sussie Engberg, idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland.

Den 17 september arrangerades höstens första Special Olympics School Day. Ett 100-tal elever från särskolor i kommunen deltog. På programmet stod fotboll, basket, innebandy, friidrott och trekamp. Oscar, Karl och Rhoda var tre av eleverna som deltog.
– Det är roligt att prova andra saker. Jag går på en gymnasiesärskola så alla har olika funktionsnedsättningar och här finns det plats för alla, säger Oscar.
– Man springer och har roligt. Det är bra för kroppen, man tränar och blir bättre, säger Karl.
– Man blir starkare och man lär sig att känna varandra. Man samarbetar med varandra också, säger Rhoda.

Anna-Carin Skogh och Linda Pekkarinen  från Södertälje FF var nöjda med dagen.
– Det har varit både utmanande och roligt. Spännande att träffa alla nya förmågor som vi hoppas kommer att spela i vårt lag, säger Anna-Carin.
– Vi vill vara med för att visa att vi finns och att det finns en möjlighet att träna. Och att alla kan spela fotboll, oavsett vad, säger Linda.

Höstens School Days har en ny verklighet att förhålla sig till i och med coronapandemin. För att dagarna ska kunna arrangeras anpassas de efter myndigheternas rådande rekommendationer. Det kan bland annat handla om att hålla nere antalet elever som vistas i idrottshallarna samtidigt, att dagen hålls utomhus, digitala dagar och uppsökande verksamhet med mera.
– Vi vet redan i dag att det är trösklar in i idrotten och nu när det är Corona så blir man ännu mer stillasittande och då behöver vi rörelsen för alla. Så vi försöker hålla avstånd och sprida ut oss på flera hallar och flera områden. Så det går, bara man vill, säger Sussie Engberg.
– Det har varit ett minst sagt speciellt år men nu är vi glada att vi äntligen kan dra igång våra School Days på ett säkert och corona-anpassat sätt, säger Kristin Frilund, verksamhetsutvecklare på Special Olympics Sverige.

Dagarna är möjliga tack vare Sigma Group som är huvudsponsor till Special Olympics Sverige.

Klicka på bilden nedan för att se alla bilder från dagen
Special Olympics School Days Södertälje

Nyhetsarkiv