december 17, 2018 - 9:00 f m

Special Olympics World Winter Games arrangeras i Sverige år 2021

Nu står det klart att Special Olympics Sverige tillsammans med Östersund och Åre kommer arrangera världens största breddidrottsarrangemang för personer med utvecklingsstörning, Special Olympics World Winter Games 2021.

Spelen förväntas ta emot tusentals aktiva från 105 länder som tävlar i åtta olika idrotter. Temat för Special Olympics World Winter Games 2021 är folkhälsa.

Special Olympics är en del av Svenska Parasportförbundet, som med breddidrott vill skapa en bättre hälsa för personer med utvecklingsstörning och förändra attityder som kan bidra till ett inkluderat samhälle. Special Olympics internationella styrelse tog beslutet att tilldela Sverige med värdorterna Åre och Östersund spelen år 2021.

– Vi är otroligt stolta att Sverige får arrangera Special Olympics World Winter Games 2021. För oss är evenemanget en del av en större satsning på folkhälsa för personer med utvecklingsstörning. Tävlingen blir en plattform för att öka medvetenheten, engagera människor och sprida kunskap om Special Olympics, säger Johan Strid generalsekreterare på Svenska Parasportförbundet & Sveriges Paralympiska Kommitté.

Special Olympics World Games är ett av världens största idrottsevenemang och sker vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel. De åtta idrotterna som det ska tävlas i är innebandy, floor hockey, längdskidor, konståkning, speed skating, snowboard, snösko-löpning och alpin-skidåkning.

TV: Här är Special Olmpics Sverige på besök i Nyhetsmorgon

– Bra gjort Sverige! Genom ert tema har ni lyckats fånga kärnan i vad World Games handlar om. Det är nämligen inte bara en idrottstävling utan det är en metod för att nå en inkluderande värld – där diskriminering av personer med funktionsnedsättning helt har upphört, säger doktor Timothy Shriver, ordförande i Special Olympics International.

En förutsättning för att spelen arrangeras i Sverige har varit det goda samarbetet med Jämtland och kommunerna Åre och Östersund. Här finns unika erfarenheter av, och förutsättningar för, att arrangera stora vinteridrottsevenemang. Dialogen om medfinansiering och samverkan mellan Parasport Sverige och arrangörsorterna fortsätter med sikte på att skapa det bästa World Games någonsin, med hållbara resultat innan, under och efter 2021.

– Med Special Olympics World Winter Games kan vi med kraft arbeta med att stärka folkhälsan för alla och i synnerhet få personer med utvecklingsstörning att intressera sig för fysisk aktivitet. Att dessutom få göra det i form av ett världsevenemang är fantastiskt kul och viktigt för regionen, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersunds kommun.

Nyhetsarkiv