Jina Backlund.

december 18, 2019 - 3:31 e m

Jina siktar på Sverigelaget – igen: ”Är mitt mål”

Hon representerade Sverige på Special Olympics World Winter Games 2013 i Sydkorea. Nu vill Jina Backlund göra en repris – och kvalificera sig till världsspelen i Sverige.
– Jag börjar bli riktigt taggad nu, säger hon inför uttagningstävlingen.

Jina Backlund, 28 år från Bromma, är en av deltagarna i alpin skidåkning på Special Olympics Sweden Invitational Games 2020.
– Det ska bli grymt spännande och kul, säger hon.

Jina har varit intresserad av idrott hela livet och hon har tränat fotboll, innebandy, friidrott och längdskidor. Just nu är det emellertid alpin skidåkning som gäller. Utför har hon åkt sedan hon var fyra-fem år och hon har tävlat i många år.
– Det bästa är fart och fläkt och att höra ljudet när man svänger och skidorna skär. Det är en obeskrivlig känsla, det bästa jag vet, säger Jina Backlund.

2013 representerade Jina Sverigelaget i alpin skidåkning på Special Olympics World Winter Games i Sydkorea. Hon beskriver tävlingarna som ”riktigt, riktigt häftiga” och ”ett minne för livet”. Nu hoppas hon på en repris.
Målet på Special Olympics Sweden Invitational Games 2020 är nämligen att kvalificera sig till världsspelen i Sverige året därpå.
– Jag vill bli uttagen till tävlingarna som är 2021. Så det är ett mål.

Jina Backlund.

Jina Backlund på träningsläger i Vemdalen i december.

 

Mycket av hennes tid går åt till att träna inför tävlingarna. Det blir flera pass i veckan. I väntan på snö tränar hon i gymmet och springer i motionsspåret.
– Vi brukar träna ganska ofta. Jag tränar mycket gym och springer mycket ute i skogen för att få bra kondition till exempel. Och så gör jag övningar som hjälper mig att bli bättre alpint.

Till sin hjälp har hon tränare Hans Sköld och Chilla, en King charles spaniel som hon har haft i två år.
– Min hund har hjälpt mig mycket. Hon har gjort att jag orkar göra saker. Jag har alltid velat ha en hund och hon motiverar och får mig att träna även om det är jättekallt ute.

Special Olympics Sweden Invitational Games arrangeras i Åre och Östersund den 1-4 februari. Jina ser fram emot tävlingarna – och hoppas att många kommer för att titta och uppleva spelen på plats.
– Nervositeten brukar komma när jag står på startlinjen. Vissa gillar inte när folk tittar på men jag blir mer peppad. Ju mer folk, desto mer peppad blir jag.
Hur skulle det kännas att få representera Sverige på ett världsspel igen?
– Det skulle vara riktigt kul. Jag älskar att tävla så det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Nyhetsarkiv