Bowlingspelaren Lisa Nordström Green går mot kameran. Hon ler. Bakom henne ser man bowlingbanor.

september 7, 2023 - 8:53 f m

”Jag har nog aldrig sett så mycket glädje i hela mitt liv”

För två månader sedan kom bowlingspelaren Lisa Nordström Green hem från sitt livs äventyr – Special Olympics World Games i Berlin.
– Det var mäktigt och något jag önskar att alla kunde få uppleva, säger hon.

Jobbdagen börjar närma sig sitt slut när Lisa Nordström Green svarar i telefon. Efter jobbet ska hon gå till bowlinghallen hemma i Säffle och träna.
– Vad vi ska träna i dag? Det vet jag faktiskt inte, säger hon på bred värmländska och skrattar.

Lisa har en intellektuell funktionsnedsättning och har hela sitt liv brottats med inlärningssvårigheter. Inför resan delade hon med sig av sitt liv i ett utlämnande reportage i Expressen. Hur bowlingträningarna blev räddningen när livet – kantat av mobbning och depression – var som mörkast.

Läs mer: Lisa Nordström Green: ”Jag planerade min egen begravning”

I dag mår Lisa bättre. Mycket tack vare bowlingen och sin idol – sig själv.
– Jag är min egen idol. Helt plötsligt skäms jag inte längre för den jag är. Jag vågar stå upp för mig själv, och visar att oavsett diagnos kan man sikta högt. Jag hoppas att jag kan vara en förebild för många som lider av psykisk ohälsa. Och även för den som skäms för att de har en diagnos.

I juni åkte så Lisa och 40 andra svenska idrottare till Special Olympics World Games i Berlin. Spelen är världens största breddidrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning och samlar närmare 7 000 idrottare från hela världen.

Lisa ingick i bowlinglaget som bestod av sex idrottare och två ledare.

Tävlingarna avgjordes i bowlinghallen Bowling world i centrala Berlin.

Där bärgade Lisa tre guld – i lag, dubbel och singel – men framför allt lärde hon känna nya vänner från världens alla hörn.
– Det bästa var att träffa nya vänner. Det är flera från andra länder – Australien, Nya Zeeland, Danmark – som jag fortfarande har kontakt med.

Under två veckor i juni deltog hon och 40 andra svenska idrottare i Special Olympics World Games. Spelen är världens största breddidrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning och närmare 7 000 idrottare från hela världen deltog.
Förutom tävlingar i 26 idrotter stod även Host Town-programmet, storslagen invigningsceremoni på Olympiastadion och dagliga festivaler på programmet.
– Det var mäktigt och något jag önskar att alla kunde få uppleva, säger Lisa.

Äventyret avslutades med en dansant avslutningsceremoni på Brandenburger Tor. Dagen efter åkte laget tillbaka till Sverige.

För Lisa var det första gången hon deltog i ett världsspel. När hon tänker tillbaka på upplevelsen tänker hon framför allt på den glädje och gemenskap evenemanget skapade. Minnena bär hon för alltid med sig.
– Jag har så många bra minnen att det är svårt att välja ut ett som är bäst. Men bara att få uppleva all glädje och gemenskap var fantastiskt. Jag har nog aldrig sett så mycket glädje i hela mitt liv, säger hon.

Responsen har varit stor. Båda inför och efter resan medverkade Lisa i flera olika medier. Även privatpersoner har hört av sig.
– Jag har fått så mycket kärlek och andra har hört av sig och berättat om hur de har vuxit upp. De ville att jag skulle komma till deras stad och berätta om livet och att man kan komma långt även fast man själv inte tror det.

Framåt väntar närmast en träningslandskamp på Island med paralandslaget i bowling. Helgen efter drar seriespelet igång.

Från sommarens äventyr tar hon med sig många erfarenheter.
– Jag tar med mig att jag kan mer än jag tror och att det viktigaste är att gå ut och ha kul utan att ställa för många krav. Har du kul kommer du längre, säger hon.

Nyhetsarkiv