I Heja Sverigelaget! får vi följa idrottarna Jimmy Andersson, Linnéa Bäckman, Lille Ruoskanen och Mike Malmer.

september 16, 2020 - 12:25 e m

”Jag blev chockad när jag hörde att 45 000 hade tittat”

Tiotusentals har sett Heja Sverigelaget på SVT och tv-serien har lovordats på sociala medier.
– Det är kul att det är många som vill se serien och se hur vi hade det, säger Linnéa Bäckman som är en av idrottarna som tittarna får följa.

Måndagen den 31 augusti hade Heja Sverigelaget premiär på SVT2. I tv-serien får tittaren följa Lille Ruoskanen, Mike Malmer, Linnéa Bäckman och Jimmy Andersson på deras resa till världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning – Special Olympics World Games. Premiäravsnittet sågs av 45 000 personer.
– Jag blev väldigt chockad när jag fick höra att 45 000 hade tittat. Det är kul att det är många som vill se serien, säger Linnéa.
– Det kändes bra att se sig själv på tv. Jag tänker ofta tillbaka på tiden före tävlingarna i Abu Dhabi, säger Jimmy.

Premiäravsnittet fick ett varmt mottagande och på Special Olympics Swedens Facebooksida har hyllningarna strömmat in.
“Superbra, synd bara att det var så kort. Längtar redan till nästa program. Ni är grymma”, skriver en användare. “Fantastiskt! Absolut bästa programmet jag sett”, skriver en annan. En tredje kunde inte motstå frestelsen utan såg samtliga avsnitt på UR Play på en gång: “Jag såg alla avsnitten på UR Play – kunde ju inte vänta …”

Hyllningarna är även något som seriens huvudpersoner märkt av.
– Den respons jag har fått är bara positiv. Jag är glad över att folk verkar tycka om att se mig på tv, säger Jimmy.
Linnéa berättar att hon också har fått positiv respons. Personer har skrivit till henne på Facebook och hon har även fått glada tillrop när hon exempelvis varit och handlat. För henne betyder tv-serien mycket.
– Den har betytt väldigt mycket för mig. Har jag en dålig dag på träningen kan jag sätt mig och titta på programmet på min padda. Man blir så varm inombords, det är så himla bra. Det är svårt att beskriva, säger hon.

Tv-serien visar hur det är att leva med en intellektuell funktionsnedsättning och idrottens betydelse för en hälsosammare livsstil, meningsfull fritid, glädje och gemenskap. Michael “Mike” Malmer och Lille Ruoskanen hoppas att tv-serien ska få fler personer att upptäcka rörelseglädje.
– Jag hoppas den inspirerar andra att börja idrotta, säger Lille.
– Jag vill att de som tittar ska få upp ögonen för idrott och att tv-serien ska skapa möjligheter att få fler i rörelse. Jag vill visa att det är viktigt att hålla på med idrott och att det skapar gemenskap och glädje. Jag vill också visa upp vår sport och att personer med olika funktionsnedsättningar kan om de har rätt människor omkring sig, säger Mike.

Alla avsnitt av Heja Sverigelaget går att se på UR Play.

Nyhetsarkiv