mars 10, 2021 - 1:48 e m

Här är de nominerade till Svenska Parasportgalan 2021

Den 12 april hålls Svenska Parasportgalan 2021. I år fyller galan fem år och det firas med en jubileumssändning, där de fem årens största prestationer och förebilder kommer att hyllas. Här presenteras samtliga nominerade i sju kategorier.

Jubileets prestation inom Special Olympics


Ricky 
Landgraff, handboll
Ricky Landgraffhar under många år varit en av frontfigurerna inom Special Olympics Sverige. Med sin energifyllda och ödmjuka personlighet lyfter han sina lagkamrater såväl på planen som utanför. Under världsspelen i Abu Dhabi 2019 fick han och Unifiedlaget i handboll vinna en efterlängtad guldmedalj. Ricky är en av Special Olympics Sveriges främsta ambassadörer, som under 2020 har fått tagit plats i juryn för Barnidrottspriset.

Mike Malmer, judo
Som aktiv och ledare i judo skapar Mike Malmer förutsättningar för idrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Han är en förebild och lagspelare i en individuell idrott, och med värme och humor ser och lyfter han alla i sin omgivning. Från världsspelen i Abu Dhabi 2019 fick han med sig en silvermedalj. Under 2020 var Mike en av huvudpersonerna i SVT-serien “Heja Sverigelaget!”.

Lovisa Danielsson, längdskidor
Lovisa har med hjälp av Special Olympics gått från aggressiva utbrott och mycket mediciner till ett aktivt liv i harmoni. Under World Winter Games 2017 tog hon guld, var en positiv lagspelare och lyfte Sverigelaget. Lovisa är stor inspirationskälla och ett perfekt exempel på vad Special Olympics handlar om.


Jubileets kvinnliga idrottare


Anna-Carin Ahl
quist, bordtennis
Med 15 mästerskapsmedaljer och tre paralympiska medaljer är Anna-Carin Ahlquist en av Sveriges mest framgångsrika paraidrottare genom tiderna. Hennes mentala styrka och viljekraft sattes på sin spets när hon våren 2019 diagnosticerades med bröstcancer. Bara några månader var hon mirakulöst tillbaka och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics i Tokyo. 

Anna Beck, cykel
Efter en fenomenal debutsäsong 2017 med ett VM-silver och ett VM-guld klev hon in i 2018 med allas blickar riktade på sig. Där lyckades hon trumfa med två historiska VM-guld på bara tre dagar. Det har ingen annan paracyklist i Sverige lyckats med tidigare. Anna Beck har sedan dess bibehållit sin plats i världstoppen och är en av Sveriges stora medaljhopp inför Paralympics i Tokyo. 

Helene Ripa, kanot 
Helene Ripa är en extraordinär elitidrottare som 2016 representerade Sverige i Paralympics i parakanot. Det var hennes tredje idrott som hon tävlat i under Paralympics sedan hennes debut 1992 i simning, i Sotji tog hon guld i längdskidor. 2018 tog EM-guld på KL3 200 meter och följde upp det med ett sensationellt VM-guld efter en urstark spurt. Ett år senare var karriären i fara när hon drabbades av diskbråck i nacken men Helene visade återigen vilken otrolig idrottskvinna hon är och har nu siktet inställt på Paralympics i Tokyo.

Jubileets manlige idrottare


Zebastian
 Modin, längdskidor
Redan som 26-åring får Zebastian Modin räknas som Sveriges främste vinterparalympier i modern tidSex VM-medaljer, fem paralympiska medaljer och dessutom segrare i den totala världscupen de senaste fyra säsongerna. Nu siktar han mot sitt fjärde Paralympics i Peking 2022.

Stefan Olsson, rullstolstennis
I över ett decennium har Stefan Olsson lyst som en av de största stjärnorna på tennisens centrecourt med både singel- och dubbelspel i världsklass. Och än är inte framgångssagan slut. Under 2019 tog han sig till sin tionde Wimbledon-final och har nu ställt in siktet mot Paralympics i Tokyo.

Tobias Jonsson, friidrott 
Tobias Jonsson har under de senaste åren visat att han är Sveriges främsta längdhoppare med synnedsättning. Genom åren presterar han på topp när det gäller som mest. VM-silver 2017 och EM-silver ett år senare vittnar om att han är en sann mästerskapshoppare. Nästa stora mål för längdhoppstjärnan är Paralympics i Tokyo.

Jubileets nykomling


Louise 
Etzner Jakobsson, dressyr
Att hitta nya mål i livet och på tävlingsbanan är en självklarhet för Louise. Med sina två brons från Paralympics i Rio stod Louise Etzner Jacobsson ensam för 20 procent av truppens totala medaljskörd. Hon har åren efter sitt genombrott fortsatt sin framgångssaga med bland annat två EM-silver och är ett av Sveriges största medaljhopp inför Paralympics i Tokyo.

Aaron Lindström, alpint
Som nykomling på världscupen som 17-åring, 2017/2018visade Aaron Lindström genom en andraplats i slalom att han var i världstoppen för att stannaSenare samma säsong gjorde han debut i Paralympics och var där ytterst nära medalj efter en fin fjärdeplats i slalom. Han har sedan sitt genombrott fortsatt ta pallplatser i världscupen ochär nu stommen i ett av världens mest lovande landslag.

Olof Ryberg, friidrott och goalball
2017 gjorde han som 17-åring debut i friidrotts-VM och visade med sin åttondeplats i höjdhopp och tiondeplats i längdhoppatt hanhar potential att slå sig in i den absoluta världstoppen. Att han dessutom är en av Sveriges mest lovande goalballspelaresom 2019 var med och tog Sverige till U-VM brons gör 20-åringen till kanske Sveriges största multitalang.

Jubileets ledare


Daniel Ellermann, bordtennis 

Daniel Ellermann under många år skapat ett otroligt framgångsrikt landslag med både äldre rutinerade och unga hungriga spelare. Med kontinuitet och stor kunskap har han gjort Sverige till en av världens bästa bordtennisnationer. Något som inte minst bevisades under hemma-EM i Helsingborg då Sverige tog hela 10 medaljer. En passionerad ledare som spelarna ser upp till, respekterar och lyssnar på.

Michael Lindgren, cykel 
Med en enorm glöd och vilja har Michael Lindgren skapat en organisation som ger svenska paracyklister de absolut bästa förutsättningarna att lyckas. Det är inte minst VM 2018 ett bevis på. Sverige tog då två guld, två silver och ett brons. Det är fler VM-medaljer än svenska team någonsin lyckats vinna förut. Ett resultat av hårt, medvetet och långsiktigt rekryteringsarbete som kombinerats med elitutveckling.

Pernilla Svensson, sportskytte 
Från en mycket osäker idrottsframtid med enbart en idrottslegendar i rampljuset – till en rekordstor trupp. Pernilla Svensson tog svenskt skytte genom idrottens största generationsväxling någonsin och har genom det hjälpt till att sätta nya idrottsstjärnor på sporthimlen.Inför Paralympics i Tokyo är skytte återigen en av idrotterna som Sverige hoppas ta flest medaljer i.

Jubileets lag


Emil Andersson och Linus Karlsson
, bordtennis
Laget bevisade att det omöjliga inte finns genom att riva ”den kinesiska muren” i semifinalen på Paralympics i Rio 2016. Emil Andersson och Linus Karlsson gick från klarhet till klarhet och visade en laginsats av främsta klass under turneringen som till slut bar ända fram till silver. Åren efter har laget fortsatt att leverera med bland annat ett VM-guld med en finalseger mot de tidigare paralympiska mästarnarna.

Ellinor Axelsson-Vaughn och Philip Jönsson, sportskytte
Efter fyra år som konkurrenter i landslaget gjorde duon under 2019 sitt första mästerskap tillsammans. Det visade sig vara ett vinnande koncept. Deras kombinerade styrkor ledde till ett silver på VM i Australien. Trots pandemi och isolering har laget på ett innovativt sätt lyckats hitta träningsformer som gör att de fortfarande är medaljkandidater i framtidens mästerksap.

Goalballandslaget
Att mitt i ett generationsskifte och på hemmaplan leverera som landslaget i goalball gjorde under goalball-VM 2018 är en stor bedrift. I tuffast möjliga konkurrens gick flera framtidsnamn ut på plan och levererade goalball i världsklass. Landslaget har sedan dess tagit sig an en stor generationsväxling med stort mod och vilja som ger framtidstro.


Jubileets förebild


Stefan Jansson
, rullstolsrugby
Med sitt brinnande engagemang är Stefan Jansson en urkraft på alla nivåer inom Svensk Parasport. I allt från rekrytering av barn och unga idrottare, till drivet i rullstolsrubyn och den egna elitkarriären inom landslaget, som han avslutade 2020. Med sina 252 matcher, två Paralympics och sex EM-medaljer är han Sveriges meste landslagman inom rullstolsrugbyn genom tiderna. Stefans entusiasm och förmåga att inspirera ger människor en ny bild av parasport, vilket gör honom till en lysande förebild.

Nicolina Pernheim, judo
Med mod och kämparglöd ger Nicolina Pernheim alltid tillbaka till idrotten, på alla nivåer. Hon sprider sin idrottsglädje till andra parallellt med sin egen satsning i världstoppen. Med hennes enorma driv att ständigt utveckla både sig själv och andra är hon motorn i svensk parajudo. Nicolina är även ambassadör för Sightsavers där hon inspirerar kvinnor med synnedsättning att tro på sin egen förmåga och rättigheter.

Maja Reichard, simning
Med dubbla guld och dubbla silver från EM åkte Maja Reichard till Paralympics i Rio 2016. Där blev hon svenska truppens stora medalj-drottning med sina fyra medaljer och bärgade hela 40% av de svenska medaljerna. Efter att Maja avslutade sin elitkarriär 2019 har hon fortsatt vara en stor förebild med sitt enorma engagemang kring svenska parasport. Hon är de aktivas representant i det Paralympiska Utskottet och under sin aktiva karriär studerade hon dessutom till civilingenjör på KTH.

Nyhetsarkiv