Elin Lundegård från Vrena har varit med i Special Olympics-Klassikern sedan starten 2017.

augusti 18, 2019 - 9:00 f m

Elin kör Special Olympics-Klassikern för tredje gången: ”Gör mig taggad”

Den inspirerar, motiverar och gör träningen roligare. Elin Lundegård tvekade inte att anmäla sig till den tredje upplagan av Special Olympics-Klassikern.
– Det är jättekul, säger hon.

Elin Lundegård, 25 år från Vrena utanför Nyköping, har varit med i Special Olympics-Klassikern sedan premiäråret 2017. Hon hittade information om utmaningen på Facebook och försökte få ihop en grupp att anmäla sig tillsammans med. När hon inte fick med sig någon bestämde hon sig för att köra själv.
– Det är jättekul att vara med och testa olika idrotter, säger hon.

Syftet med Special Olympics-Klassikern är att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Utmaningen vänder sig till särskolor, föreningar och gruppboenden – men alla kan vara med.
I Special Olympics-Klassikern ingår samma moment som i En Svensk Klassiker, det vill säga löpning, simning, cykling och längdskidåkning. Skillnaden är att deltagarna i Special Olympics-Klassikern kan göra momenten där de bor och efter sina egna förutsättningar och förmågor.
Av de fyra momenten är Elins favorit löpningen.
– Jag tycker om att springa. Man får vara ute i naturen och springa fritt, säger hon.

Special Olympics-Klassikern sköts via en digital plattform. När Elin har varit ute och sprungit skickar hon antalet kilometer till sin mamma som enkelt registrerar resultatet på specialolympicsklassikern.se. Därefter kan hon jämföra sig med de andra deltagande grupperna.
– Det är kul att kunna se statistiken tycker jag. När jag ser att: ”oj, jag var lite bättre än de andra”, så blir jag taggad och kör ännu mer.
Hon tycker att Special Olympics-Klassikern är både inspirerande och motiverande.
– Ibland är det motigt och jag känner att jag inte vill träna, men så går jag iväg och kör ändå för jag vet att jag måste samla ihop kilometer. Det gör mig taggad, säger hon.

Redan nu går det att anmäla sig till nästa upplaga av tävlingen som officiellt drar i gång lagom till att skolorna börjar i slutet av sommaren.
– Ja, jag kommer att vara med igen. Det är kul att göra de olika grenarna och så får man motion samtidigt, säger Elin och tillägger:
– Det hade varit kul att få ihop en grupp i Nyköping att göra Special Olympics-Klassikern med.

Redan nu kan du anmäla dig och din grupp på specialolympicsklassikern.se. Den tredje upplagan, pågår till den 15 maj 2020.

LÄS MER: SO-Klassikern är i mål: ”Har varit fantastiskt”

 


Fakta
Special Olympics-Klassikern
• Special Olympics-Klassikern startade 2017 och vänder sig till särskolor, gruppboenden och idrottsföreningar. Syftet med Special Olympics-Klassikern är att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att testa på flera idrotter, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till motionsvanor.
• I Special Olympics-Klassikern gör deltagarna idrottsmomenten – springa, cykla, simma, åka skidor – där de bor.
• Kilometerna som gruppen samlar in registreras online och gruppen kan sedan jämföra sig med andra deltagande grupper.
• Special Olympics-Klassikern är ett samarbete mellan En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden och är helt kostnadsfri.

Läs mer på specialolympicsklassikern.se

Nyhetsarkiv