februari 10, 2020 - 2:25 e m

Den tyska delegationen utanför Arctura i Östersund.

”Det bästa var att träffa nya vänner”

Dagarna innan Sweden Invitational Games fick de internationella deltagarna möjlighet att lära känna värdlandet.
– Jag gillar Östersund jättemycket, säger Stefanie Wiegel från Tyskland.

För de internationella delegationerna började äventyret redan den 29 januari genom Host Town-programmet. Programmet ger deltagarna möjlighet att uppleva värdlandet innan tävlingarna drar i gång.

Delegationen från Tyskland var placerad i Östersund tillsammans med deltagarna från Polen, Bharat (Indien) och Spanien. De fick bland annat besöka museet Jamtli, titta på utsikten från toppen av Arctura och delta i ett danspass på Friskis & Svettis.
– Jag gillar Östersund mycket och är exalterad över att se Åre, säger snowboardåkaren Stefanie Wiegel som ska tävla på den sistnämnda orten.

Konståkaren Jonathan Higgins från Storbritannien hängde på Camp Ånn tillsammans med deltagarna från Österrike, Belgien och USA. De fick åka klassiska Åre bergbana, besöka bad- och träningsanläggningen i Åre och prova snöskoter.
– Det var briljant. Jag tyckte det var roligast att åka snöskoter, säger Jonathan Higgins.
Det var första gången han var i Sverige. Han berättar att han gillar den svenska maten och att han gärna återvänder.
– Jag kommer att komma tillbaka någon gång, säger han.

Även konståkaren Madison Gay från Kanada trivdes bra i Sverige.
– Det har varit väldigt bra. Det bästa har varit att träffa nya vänner, säger hon.

Truls Ekelin, ansvarig för Non-Sport Activities, är nöjd med utfallet av Host Town.
– Det blev fantastiskt bra. Det var en jätteskön möjlighet för våra deltagare att landa och komma på banan inför tävlingarna. Som planerat gav programaktiviteterna en bra bild av svensk natur och kultur men framför allt gav det delegationerna en möjlighet att komma ihop och lära känna varandra. Även inom delegationerna där alla inte kände varandra sedan tidigare, det var en bieffekt vi inte tänkt på, säger Truls Ekelin.

Host Town-programmet var möjligt tack vare stöd från Lions Club Sverige som bidrog ekonomiskt, att samordna och planera aktiviteterna och rekrytera volontärer från de egna leden.
– Det var en stor utmaning att hitta platser och aktiviteter till så många deltagare i en ganska glesbefolkad region men Lions lyckades verkligen ge våra deltagare ett varmt bemötande och en härlig upplevelse.
– De lokala värdarna har alla vittnat om att deras volontärer och funktionärer tyckte det var oerhört givande och att de fick en väldigt bra kontakt med våra deltagare, säger Truls Ekelin.

 

Se fler bilder från Host Town-programmet här:
Host Town, Special Olympics Sweden Invitational Games 2020

Nyhetsarkiv