mars 10, 2020 - 11:10 f m

De nominerade till Parasportgalan 2020 är …

Den 30 mars 2020 arrangeras Svenska Parasportgalan 2020. Här presenteras samtliga nominerade till priserna i de sju kategorier det går att nominera till.

Kategorierna presenteras enligt följande ordning:

  • Årets kvinnliga idrottare
  • Årets manlige idrottare
  • Årets prestation inom Special Olympics
  • Årets förebild
  • Årets lag
  • Årets ledare
  • Årets nykomling

Årets kvinnliga idrottare
Priset tilldelas den kvinna som under det gångna året har gjort det bästa tävlingsresultatet.

Fia Fjelddahl, Segling
Fia Fjelddahl överraskade hela seglarvärlden när hon sensationellt vann VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. En prestation som sätter svensk parasegling på världskartan. 

Anna Normann, Sportskytte
Anna Normann har gjort kometkarriär inom paraskyttet. Under sin andra säsong i landslaget slog hon till med ett överlägset VM-guld samt ett nytt världsrekord i R8 helmatch för damer på 50 meter. Förutom dessa meriter tävlar hon för totalt tre landslag. Landslagen för både med och utan funktionsnedsättning samt det militära landslaget.

Anna-Carin Ahlquist, Bordtennis
I början av året fick Anna-Carin Ahlquist det fruktansvärda beskedet om att hon drabbats av bröstcancer. Säsongen och kanske till och med karriären såg ut att vara i fara. Men som så många gånger förr lät inte ”AC” sjukdomar hindra hennes drömmar. Hon tog sig tillbaka och under EM i Helsingborg vann hon mirakulöst ett guld och ett silver. 


Årets manlige idrottare
Priset tilldelas den man som under det gångna året har gjort det bästa tävlingsresultatet.

Stefan Olsson, Rullstolstennis
I över ett decennium har Stefan Olsson befunnit sig i världstoppen trots den brutala konkurrensen. Och än är inte framgångssagan slut. Under 2019 tog han sig till sin tionde Wimbledon-final och firade jubileet med en vinst tillsammans med Joachim Gerard. 

Zebastian Modin, Längdskidor
Zebastian Modin är inte bara Sveriges utan även en av världens största internationella stjärnor. För tredje året i rad försvarade han den totala världscupen och krönte sedan säsongen med ett guld och ett silver i VM i Kanada.

Jeffrey Ige, Kulstötning 
Efter en lång skadeperiod har Jeffrey Ige återigen visat prov på en stor mental styrka då han 2019 tog steget tillbaka till världstoppen. Han slutade sjua i VM-finalen efter att ha varit ett snöpligt övertramp från medalj. Dessutom vann han SM i klass 35 för personer med och utan funktionsnedsättning.


Årets prestation inom Special Olympics
Priset tilldelas den person som under det gångna året har gjort en idrottsprestation värd att uppmärksammas inom Special Olympics.

Jimmy Andersson, Dressyr
Jimmy Andersson ändrade sina levnadsvanor till nyttig kost och motion, vilket tog honom hela vägen till världsspelen i Abu Dhabi. Väl där lyckades han med bedriften att vinna en silvermedalj. Jimmy storsatsar även på snöskolöpning och han fortsätter att vara en stor förebild när det kommer till kost och träning.

Michael ”Mike” Malmer, Judo
Som aktiv och ledare i judo skapar Mike Malmer förutsättningar för idrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Han är en förebild och lagspelare i en individuell idrott, och med värme och humor ser och lyfter han alla i sin omgivning. Från världsspelen i Abu Dhabi fick han med sig en silvermedalj.

Ricky Landgraff, Handboll
Ricky Landgraff är en av frontfigurerna inom Special Olympics Sverige. Med sin energifyllda och ödmjuka personlighet lyfter han sina lagkamrater såväl på planen som utanför. Världsspelen i Abu Dhabi fick han och Unifiedlaget i handboll kröna med en efterlängtad guldmedalj.


Årets förebild
Priset tilldelas den person som under det gångna året har varit en förebild både inom och utanför idrottsarenan.

Fatmir Seremeti, Goalball
Fatmir Seremeti är en av goalballvärldens giganter och en förebild såväl på planen som utanför. Hans drivkraft och vilja av stål gör honom inte bara till en komplett lagkapten utan också till en eftertraktad och inspirerande föreläsare. Fastän han tackat nej till vidare spel i landslaget fortsätter han göra stora avtryck i parasporten.

Anna-Carin Ahlquist, Bordtennis
I våras diagnosticerades Anna-Carin Ahlquist med bröstcancer. Trots motgången hittade hon snabbt tillbaka till formen och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics. Med sin inställning och beslutsamhet är Anna-Carin en sann förebild för alla idrottare.

Nicolina Pernheim, Judo
Med hennes enorma driv att ständigt utveckla både sig själv och andra är hon motorn i svensk parajudo. Nicolina är även ambassadör för Sightsavers där hon inspirerar kvinnor med synnedsättning att tro på sin egen förmåga och rättigheter.


Årets lag
Priset tilldelas det lag som under det gångna året har gjort det bästa tävlingsresultatet.

Ellinor Axelsson-Vaughn och Philip Jönsson, Sportskytte
Efter fyra år som konkurrenter i landslaget gjorde duon sitt första mästerskap tillsammans. Det visade sig vara ett vinnande koncept. Deras kombinerade styrkor ledde till ett silver på VM i Australien.

Ungdomslandslaget i Goalball
Trots stenhård konkurrens stod ungdomslandslaget i goalball för en historisk prestation på ungdoms-VM i Australien. Bronsmedaljen säkrades i slutminuterna efter inte mindre än två makalösa upphämtningar. Ungdomslandslaget i goalball har framtiden för sig.

Olympic Göteborg, Basket
2019 var Olympic Göteborgs år. Det sammansvetsade laget från västkusten förblev obesegrat i tävlingssammanhang och vann inte bara guld i SJ Basketligan Special utan även i en internationell Unified-turnering för klubblag i Bryssel.


Årets ledare
Priset tilldelas den ledare eller tränare som under det gångna året har visat på stort och framgångsrikt ledarskap inom eller utanför idrottsarenan.

Daniel Ellermann, Bordtennis
Daniel Ellermann har skapat ett framgångsrikt landslag med både äldre rutinerade och unga hungriga spelare på ett föredömligt sätt. Vilket resulterade i rekordmånga medaljer på hemma-EM i Helsingborg. En passionerad ledare som spelarna ser upp till, respekterar och lyssnar på.

Andreas Alverstedt, Goalball
Andreas Alverstedt var en starkt bidragande faktor till att ungdomslandslaget i goalball säkrade ett överraskande brons på ungdoms-VM i Australien. En stöttepelare både på och utanför planen som motiverar spelare och även unga ledare.

Anna Bjerkefors, Kanot
Anna Bjerkefors är en engagerad ledare som går i fronten för att parakanot ska utvecklas både i Sverige och internationellt. Hon är dessutom en stor drivkraft i den svenska medicinska kommittén och utvecklingen av klassificeringssystem.


Årets nykomling
Priset tilldelas den person som under det gångna året har gjort en anmärkningsvärd debut inom Parasporten.

Amanda Orrbo, Judo
Endast 18 år gammal hade Amanda Orrbo redan hunnit samla på sig flera tunga meriter. 2019 blev inget undantag för judokan och året avslutades med ett guld på VM för personer med Downs syndrom.

Nicklas Westerberg, Bordtennis
Nicklas Westerberg stod för en rejäl skräll när han slog ut världsettan och den regerande världsmästaren Will Bayley i kvartsfinalen i EM. 22 år gammal och med ett EM-brons i bagaget är Westerberg en av de som kommer att ta svensk bordtennis in i framtiden.

Clara Högqvist, Simning
Under sin första tävlingssäsong tog Clara Högqvist fyra medaljer på SM och slog nio svenska rekord. Hennes resultat håller internationell klass och med rätt förutsättningar kan hon gå hur långt som helst.

Nyhetsarkiv