Simmaren Felix Persson på Special Olympics World Games i Berlin.

juni 18, 2023 - 10:06 e m

Dag 1-2: Divisionering på schemat för Sverigelaget – så funkar det

Efter gårdagens storslagna invigningsceremoni var det dags för den första tävlingsdagen. För svensk del stod divisionering på schemat. Men vad är egentligen divisionering och hur går det till?

Special Olympics–tävlingar bygger på idén om att idrottare av alla förmågor ska ges lika stor chans att lyckas, oavsett om det är personbästa eller guldmedalj. Idén kallas för divisionering och går ut på att idrottare delas in i divisioner med andra idrottare som har liknande tävlingsförmågor.

Att jämna ut efter skicklighetsnivå gör Special Olympics-evenemangen mer spännande och meningsfulla för idrottarna och fansen som tittar på.

Divisionering kan göras på olika sätt. Det kan bland annat handla om att skicka in en tid, poäng eller färdighetsbedömning i förväg. För grenar som inte tidsbestäms eller mäts kan det istället handla om en serie korta matcher mellan idrottare eller lag eller en bedömning av varje idrottares eller lags förmåga av en kommitté.

För svensk del var det divisionering i basket, friidrott och simning på söndagen. Och på måndagen var det divisionering i bordtennis, bowling, friidrott, golf, judo, dressyr och simning.

Resultat

På följande länk hittar du resultat från idrotterna på Special Olympics World Games. Observera att alla resultat från divisioneringen inte redovisas då de endast har betydelse för divisioneringen och inte det slutliga tävlingsresultatet: Länk till resultat.

Special Olympics World Games är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingarna pågår mellan den 17-25 juni.

 

 

 

Nyhetsarkiv