Special Olympics Sveriges maskot Speci-lo står i mitten av en idrottshall. Runt omkring sitter flera elever.

november 27, 2020 - 10:43 f m

Coronapandemin sätter stopp för School Days

På grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset har Parasport Sverige bestämt sig för att ställa in de School Days som skulle ha arrangerats under det första kvartalet 2021.

Från och med den 24 november gäller förbud mot sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer. Sedan tidigare gäller även Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt skärpta allmänna råd i majoriteten av Sveriges regioner.

Mot den bakgrunden har Parasport Sverige beslutat att inte arrangera några Special Olympics School Days under första kvartalet 2021. Det är heller inte aktuellt att genomför idrottsdagarna i mindre skalor med till exempel färre deltagare eller utan föreningar på plats.
I stället fortsätter planeringsarbetet för resten av 2021 där förhoppningen är att idrottsdagarna ska kunna arrangeras senare på året.
– Vi hoppas att situationen blir bättre under året och att man kan börja köra School Days igen. Intresseanmälan för att få medel till School Days är löpande, så om restriktionerna lättar under nästa år kan man ansöka om medel för att genomföra en eller flera dagar, säger Kristin Frilund som är verksamhetsutvecklare på Special Olympics Sverige.

Kristin betonar även vikten av att fortsätta röra på sig i dessa svåra tider.
– Klockan 16.00 varannan måndag till mitten av december går det att ta del av livesända träningspass för personer med intellektuell funktionsnedsättning på Special Olympics Swedens Facebooksida. Redan nu kan vi även berätta att vi planerar för fler livesända pass under våren 2021, säger hon.

Länk: Special Olympics Sveriges Facebooksida.

Länk: Digitala träningspass på Youtube.


Fakta

Uppdaterad Coronainfo från Parasport Sverige

Parasportförbundet ger följande riktlinjer för parasportaktiviteter och föreningar, med tanke på den ökade smittspridningen som just nu sker runtom i landet.

• Tävlingar, matcher, cuper och turneringar skjuts upp. Dessa innebär att personer träffas som annars vanligtvis inte gör det, vilket leder till ökad smittspridning.

Träningar

• Träningar för personer födda 2005 eller senare kan enligt allmänna rekommendationer för idrotten fortsätta att genomföras. Grunden för detta beslut är enligt smittskyddsläkare att denna målgrupp ej är smittspridare i samma utsträckning. Tänk på att paraidrottare dock kan tillhöra riskgrupper som är extra utsatta när det gäller smitta. Gör därför en noggrann övervägning med respektive träningsgrupp vad som ska gälla under perioden med skärpta restriktioner.

• Bedrivs träning utomhus om möjligt.

• Undvik kollektivtrafik för att ta dig till och från träning.

• Använd ej omklädningsrum, utan byt om hemma innan och efter träning.

• För äldre aktiva som inte är elitidrottare här hittar du definitionen av vad som är en elitidrottare och inte kan träna ute – ställ in och skjut upp om det inte får betydande konsekvenser. Restriktionerna gäller under en begränsad period och tillsammans kan vi stoppa smittspridningen.

• Möten eller Konferenser bör undvikas och istället ske digitalt när det är möjligt.

• I distrikten kan lokala avvikelser gälla och de råd som regionerna infört hittar du via denna länk som listar aktuellt läge i respektive region.

Följ parasportens rekommendationer via Parasportens hemsida om Corona och Idrotten och följ även utvecklingen och rekommendationerna på ditt RF/SISU-distrikts hemsida samt via RF:s infosida om Corona och Idrotten

Nyhetsarkiv