december 26, 2019 - 12:26 e m

”Året har varit en riktig School Days-succé”

Under 2019 arrangerades sammanlagt 35 idrottsdagar för särskolor runt om i landet.
– Succé, säger Helena Hehlke, projektledare.

Special Olympics School Day syftar till att ge elever i särskolan möjlighet att upptäcka idrottsglädjen. Idrotterna som är representerade på en School Day är idrotter som bedrivs av föreningar i närområdet.
– Året har varit en riktig School Days-succé. Vi har haft många och jättebra dagar under året med tusentals glada elever som upptäckt rörelseglädje. Förhoppningsvis leder det till att fler personer börjar idrotta med en förening, säger Helena Hehlke.

Förutom att tusentals elever fick chansen att prova på olika idrotter, hade Special Olympics School Days ett stort medialt genomslag. Dagarna har synts i 40 medier – på tv, i radio och i tidningar – och den mediala räckvidden uppskattas till 7,6 miljoner.

School Days lockade dessutom ett antal politiker. I Uppsala gästades dagen av Carl Lindberg, i Sundsvall av Peder Björk och i Borås av Malin Carlsson och Ann-Christine Ahlberg.

Under året arrangerades även fyra större dagar, så kallade School Days Unified. Unified-dagarna låter elever med och utan intellektuell funktionsnedsättning idrotta tillsammans.
– School Days Unified är så mycket mer än bara idrott och rörelse. Dagarna skapar förståelse och ett mer inkluderande samhälle. Det finns bara positiva aspekter, säger Helena Hehlke.

Planeringen för nästa år är i full gång och Helena Hehlke ser fram emot att snart kunna presentera vilka orter Special Olympics School Days kommer till under våren.
– Jag ser fram emot året som kommer jättemycket. Vi har redan flera School Days inplanerade som vi snart kan göra officiella. Det kommer att bli hur bra som helst, säger hon.

 

Fler artiklar om School Days

TV: Upplev glädjen på School Day Unified i Luleå

Johnny gillar School Days: ”Alla idrotter var bra”

Fritidschefen: ”Konceptet är kärnan i det hela”

”Alla har varit delaktiga och haft väldigt kul”

”Jag skulle gärna vilja göra det igen – även på fritiden”

”Vi känner att våra elever har vuxit med detta”

”Jag tycker att dagen har varit bra”

Nyhetsarkiv