Logotypen för Parasportgalan syns mot en gnistrande mörkblå bakgrund av små sammansatta trianglar.

april 5, 2022 - 3:04 e m

Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 2022

Det har blivit dags att hylla de främsta prestationerna och förebilderna inom svensk parasport. Här är samtliga nominerade som har möjlighet att ta hem priser under Svenska Parasportgalan 2022 den 6 maj.

Kategorierna är följande:

  • Årets kvinnliga idrottare
  • Årets manlige idrottare
  • Årets nykomling
  • Årets prestation inom Special Olympics
  • Årets ledare
  • Årets lag
  • Årets förebild

Nomineringsperioden för priserna sträcker sig från den 1 november 2020 till den 31 oktober 2021. 

Årets kvinnliga idrottare

Anna Beck, cykel
Ort: Kil
Den stenhårda satsningen mot Tokyo resulterade i en fantastiskt framgångsrik säsong för cyklisten Anna Beck. Säsongen inleddes med en första- och andraplats på världscupen i maj, dubbla VM-guld i juni och kröntes med två silvermedaljer på Paralympics i Tokyo. Anna Beck har gång på gång visat prov på en enorm mental styrka och har tagit sig till världstoppen för att stanna.

Louise Etzner Jakobsson, dressyr
Ort: Klintehamn
Med ett benbrott sex veckor innan Paralympics trodde många att Louise Etzner Jakobsson skulle missa spelen i Tokyo. Men den regerande bronsmedaljören från Rio de Janeiro och hennes team lyckades på ett mirakulöst sätt stå redo när spelen inleddes. Där hon och nya hästen, Goldstrike, bärgade ett bragdartat silver.

Louise Jannering, cykel
Ort: Uppsala
Louise Jannering överraskade hela svenska folket när hon, tillsammans med Anna Svärdström, vann två bronsmedaljer i sitt första Paralympics. Efter en fjärde- och en femteplats under världscupssäsongen imponerade Jannering stort i Tokyo. Först med att ta brons i tempoloppet för att sedan följa upp succén i linjeloppet. Med sina dubbla bronsmedaljer har 24-åringen visat att hon är ett framtidsnamn att räkna med.


Årets manlige idrottare

Philip Jönsson, sportskytte
Ort: Mariestad
Philip Jönsson stod för en historisk prestation i Tokyo där han tog Sveriges enda guld.
Han visade prov på nerver av stål när han satte paralympiskt rekord i 10 meter stående luftgevär och sköt hem guldet med 0,4 poängs marginal. Efter total isolering under pandemin visade Philip Jönsson att varken sjukdomen eller pandemins utmaningar kunde stoppa honom.

Zebastian Modin, längdskidor
Ort: Östersund
Det blev en speciell säsong kantad av pandemin och ett uppskjutet VM för Zebastian Modin. Men i säsongens enda världscuptävling visade Östersundssonen att han befäster sin position i världstoppen. I finska Voukatti körde han hem två segrar, en andraplats och en fjärdeplats. Återigen visade Modin att han är en av världens bästa längdskidåkare.

Tobias Jonsson, längdhopp
Ort: Bollnäs
Tobias Jonsson tog EM-brons i längdhopp i början av sommaren 2021. Ett brons som kvalificerade 26-åringen till sitt andra Paralympics. Väl på plats i Tokyo svarade Jonsson för en stark insats där han bland annat satte säsongsbästa med ett hopp på 6,50 i finalen. Hoppet räckte till en sjundeplats för Jonsson i karriärens andra paralympiska spel.


Årets prestation inom Special Olympics

Mike Malmer, Västerås Judoklubb
Ort: Västerås
Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild

Dimitrios Rabotas, FIFH Malmö
Ort: Malmö
Dimitrios Rabotas är en skicklig fotbollsspelare som alltid ser till att lyfta fram alla spelare i sitt fotbollslag och han tackar aldrig nej till nya utmaningar. Han sprider budskap om vikten av att röra på sig och försöker att visa alla i sin omgivning att allt är möjligt om man vill. Dimitrios Rabotas är en riktig inspirationskälla.

Amanda Orrbo, Frövi Judo
Ort: Lindesberg
Amanda Orrbo är en kämpe som har flera medaljer i bagaget. Hon är även aktiv som hjälptränare och inspirerar andra med mottot att “även om man har en intellektuell funktionsnedsättning så kan man bidra”. Som första elev med funktionsnedsättning var Amanda Orrbo integrerad i judogymnasiet och hon är en tjej som aldrig ger upp.


Årets nykomling

Ebba Årsjö, alpint
Ort: Vemdalen
Ebba Årsjö visade under sin andra tävlingssäsong att hon är i världstoppen för att stanna. Debutsäsongens elva europacupsegrar följdes upp med hela fem världscupsegrar under den gångna vinterns pandemipräglade tävlingssäsong. Och hon gjorde det mot tuffast möjliga internationella motstånd och hon är redan en av världens bästa alpinister.

Olof Ryberg, längdhopp
Ort: Göteborg
Den målinriktade och starka längdhopparen från Göteborg har haft en fantastisk utvecklingskurva de senaste åren. Efter en åttondeplats på EM kom uttagningen till Tokyo endast tre veckor innan spelen. I den paralympiska debuten slutade 21-åringen åtta. Multitalangen följde sedan upp Paralympics med att hjälpa Sverige tillbaka till B-EM i goalball under hösten.

Daniel Strandberg, cykel
Ort: Växjö
Daniel Strandberg förmåga att pressa sig till det yttersta har under mycket kort tid tagit honom till en av Sveriges bästa cyklister. Efter sitt första år på de större internationella tävlingarna lyckades Växjösonen knipa en överraskande plats till Paralympics i Tokyo.
Väl där presterade Strandberg goda resultat i sitt första paralympiska spel.


Årets lag

Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, bordtennis
Ort: Göteborg och Luleå
Efter motgångar i singelturneringen visade Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck stor mental styrka när de klev in i lagspelet. Det rutinerade paret skapade Paralympics-feber hemma i Sverige med sitt frejdiga spel och glada humör. Efter en historisk vinst i dubbelmatchen fick de tillslut se sig besegrade av Kina i finalen. Duons andra paralympiska lagsilver på nio år.

Landslaget i paraishockey
Under B-VM i Östersund visade Sverige ännu en gång att de är bäst när det gäller som mest. I den sista och direkt avgörande matchen mot Japan kunde laget ta sig vidare efter ett hysteriskt straffdrama. Placeringen säkrade en plats i kvalet till Paralympics. Väl där föll man tungt men jobbet för en starkare framtid inom paraishockeyn är påbörjad.

Landslaget i rullstolscurling
Landslaget i rullstolscurling har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Från tiondeplatsen i Pyeongchang 2018 har det klättrat från B-VM till A-VM, vunnit VM-brons 2020 och året efter tagit silver på VM 2021. Lag Petersson-Dahl har visat att målmedvetenhet, envishet och lagsammanhållning kan ta ett lag upp till den absoluta världstoppen.


Årets förebild

Philip Jönsson, sportskytte
Ort: Mariestad
Philip Jönsson tog det enda svenska guldet i Tokyo och bevisade för alla att varken sjukdomen eller pandemins utmaningar kan stoppa honom. Han är en inspirerande förebild som visar att det går att prestera på högsta nivå trots tuffa omständigheter. Philip Jönsson är en ambassadör för svensk parasport i allmänhet och sportskytte i synnerhet. I starka tal, intervjuer och som person har han öppnat upp om sin träning, envishet och syn på livet. Han är en positiv och skämtsam kille som alltid sprider energi till sin omgivning.

Mathias Carlzon
Ort: Bollebygd
Mathias Carlzon är grundaren till 7H Paraalpint som växt från noll till över 200 medlemmar sedan starten för ett par år sedan. Mathias har även fått in framefotboll i en av Sveriges största fotbollsföreningar och gjort att idrotten nu är en del av Svenska fotbollförbundet.
Med sitt driv och sin vilja att hjälpa skapar han nya möjligheter för de som behöver det; Mathias Carlzon gör det möjligt för fler att uppnå sina drömmar.

Louise Etzner Jakobsson, dressyr
Ort: Klintehamn
Louise Etzner Jakobsson har ridit hem mängder av mästerskapsmedaljer men inför Paralympics i Tokyo var uppladdningen allt annat än optimal. Strax innan avfärd togs gipset på hennes brutna ben bort och i tävlingarna var det mästerskapsdebut för hästen Goldstrike B.J. Då visade Louise Etzner Jakobsson världen att har man bara rätt pannben och team bakom sig är medalj möjligt. Genom envishet och metodiskt arbete red hon mot oddsen hem ett mirakulöst paralympiskt silver.


Årets ledare

Agneta Aronsson, dressyr
Ort: Strömsholm
Med sitt outtröttliga engagemang i att leda de svenska pararyttarna mot mål och framgångar år efter år coachade Agneta Aronsson sitt sjätte paralympiska spel i Tokyo. Där blev det ännu en mästerskapsmedalj för Sveriges sammansvetsade ryttarlandslag.

Michael Lindgren, cykel
Ort: Kungsbacka
Michael Lindgren och svensk paracykel kan summera ett fullständigt fantastiskt 2021 – inte minst med dubbla VM-guld och fyra medaljer på Paralympics i Tokyo.
Genom långsiktiga satsningar har Lindgren coachat sina aktiva till stora framgångar under den senaste säsongen. Att nå så stora framgångar i en idrott som kräver enorma resurser i både tid och ekonomi i lilla landet Sverige är inget annat än en bragd.

Pernilla Svensson, sportskytte
Ort: Ystad
Pernilla Svensson tog svenskt sportskytte, genom slit på tävlingsbanorna under ett pandemidrabbat år, till nya paralympiska framgångar. Hon coachade fram debutanten Anna Normann till ett silver, och Philip Jönsson till svenska truppens enda guldmedalj. Pernilla Svensson är beviset på en ledare som levererar vid varje tävling och tar fram det bästa ur sina skyttar.

Svenska Parasportgalan äger rum den 6 maj på Åby travbana (Göteborg) med start klockan 18:30 i samarbete med ATG och Kanal75.

Nyhetsarkiv