Två ishockeyspelare fist-bumpar framför ett hockeymål.

oktober 8, 2020 - 10:02 f m

Satsning på paraishockey: ”Skulle kunna starta ett antal hockeylag här”

Just nu pågår en satsning för att utveckla paraishockey för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Stockholmsområdet. På School Days i Järfälla fanns idrottsaktiviteten med på programmet för första gången.

I dagsläget finns det två lag i Stockholmsområdet – Sollentuna Dragons och Sundbyberg.
– Vi har som ambition att försöka få till en förening på södra sidan, säger Eddie Björketun, idrottskonsulent på Parasport Stockholm.
– Vi ser ett bra underlag och att det skulle kunna starta ett antal hockeylag i Stockholm. Det tror vi att vi ska kunna ro hem.

När Special Olympics School Days arrangerades i Järfälla i början av oktober fanns ishockey med på programmet för första gången.
– School Days blir en brygga in i föreningslivet. Kan vi få skolorna att testa på och möta föreningarna kan vi bygga relationen däremellan så att de hittar ut i föreningslivet, säger Eddie Björketun.

Ett 50-tal elever från särskolor i kommun deltog i idrottsdagen.
Ledare från Sollentuna Dragons höll i prova på-aktiviteten i Järfälla ishall.
– Jag tycker att dagen har varit bra. Det är kul att se eleverna prova på – från att inte ens våga ut på isen till att faktiskt åka, säger Malin Edling, lagledare för Sollentuna Dragons parahockeylag.

Det var för tre år sedan, hösten 2017, som Malin startade paralaget. I dag består det av tolv stycken personer mellan 12 och 41 år.
– Vi vill få fler att komma till oss och prova på. Vi har försökt med utskick med det är svårt att nå målgruppen. Den stora förhoppningen är att få till fler lag i Stockholm så att vi har lag att spela mot. Att spela match är det killarna vill mest av allt.

Att det ska kunna bli matcher framöver tror Eddie Björketun på och han säger att nyckel till framgång är ett bra samarbete mellan olika aktörer.
– Vi har ett väldigt välutvecklat samarbete med kommunerna, Stockholms ishockeyförbund RF SISU Stockholm. Om vi tillsammans ser över vad vi kan utveckla i Stockholmszonen tror jag att vi kan få ett väldigt bra slutresultat om ett par år.

 

 

 

 

Nyhetsarkiv